Udgivet i Ideer og Artikler

6 gode julegaveideer til ham der elsker at læse

Af Julegavertilham.dk

Bøgernes verden er nærmest uendeligt stor. Der kommer hele tiden nyt til, og der er hele tiden nye universer at udforske. Derfor er det altid en lettelse, når man skal finde på en gave til nogen, og kommer i tanker om at de er glade for at læse. For selvom man ikke altid kender deres smag i bøger, eller ved hvad de tidligere har læst, er boggaver trods alt lettere end mange andre gaver.

Skal du snart til at starte årets julegaveindkøb, og mangler du lige den sidste idé for at spore dig ind på den helt perfekte gave til ham, der elsker at læse, så har vi måske det sidste lille punktum her, der kan afslutte historien om årets julegaveindkøb. For bøger og læsning er så meget mere end bare en helt almindelig bog, så derfor er der rigeligt at finde på, når du skal give gaver til en læsehest.

Sjældne bøger

Er manden i dit liv en inkarneret bognørd, så kan gaven godt komme til at kræve lidt mere research. Det kan være han er typen der går op i helt bestemte bøger som han skal have hjem til samlingen. Og så skal du på lidt af et detektivarbejde.

Det kræver nemlig, at du først finder ud af, præcist hvad det er for en bog han mangler. Og med præcis mener vi virkelig P-R-Æ-C-I-S-T. For en ægte bogfan er det nemlig vigtigt, at det er den helt rigtige bog, i den rigtige serie, men det rigtige omslag og i det rigtige oplag.

Lydbøger

Læsning er efterhånden et vidt begreb. Mange af os har opdaget glæden ved lydbøger for længst hvilket betyder, at når nogen siger at de har "læst" en bog, kan de sagtens have fået en professionel til at læse den højt, mens de lavede alt muligt andet. Er man først blevet bidt af lydbøger, så kan næsten alle hverdagens opgaver være tillokkende, fordi man kan få fortalt en historie imens.

Lydbøger er den perfekte måde at tidsoptimere på, samtidig med du kobler af i hovedet og lærer noget nyt. At give et abonnement på lydbøger til din mand eller far, er derfor som at forære dem underholdning, afslapning, undervisning og tid i én og samme gave. Han kommer til at kunne køre bil og høre bøger, gå lange ture med faglitteratur i ørerne eller endda falde i søvn til en behagelig oplæserstemme.

Der var engang hvor ordblinde gik glip af en masse, fordi de ikke kunne læse hurtigt nok til at følge med. Med lydbøger har en hel verden åbnet sig for en masse mennesker, og der er nu ikke længere nogen som ikke kan "læse" bøger. Derfor er lydbøger også en god gave til ham, der ikke læser så meget, af den ene eller den anden grund, men som samtidig er videbegærlig og nysgerrig.

Abonnementer på lydbøger kan du finde mange steder, og udvalget kan godt variere lidt. De fleste tilbyder prøveperioder, hvor du kan vurdere om app'en har hvad du skal bruge, og om udvalget falder i din smag. Det er derfor også her du lige kan teste hans udgave inden du køber den. Mangler du anmeldelser af nogle af tjenesterne, kan du her læse en anmeldelse af lydbøger hos BookBeat.

Luksuriøs læsning

Der er mange tidspunkter, måder og steder at læse på. Nogen gør det kun i sengen før de sover, andre har bøger med i offentlig transport og nogen sidder i sofaen med benene oppe. Har læsehesten i dit liv allerede en så imponerende samling bøger, at du simpelthen ikke kan finde en ny titel, så kan du i stedet optimere læseoplevelsen.

En hyggelig læsekrog kan de fleste bruge. Så hvis gavemodtageren har plads i sit (eller jeres) hjem, så kan du indrette et dedikeret læsehjørne. Sørg for at det er et roligt hjørne, gerne omgivet af bogreoler og med en perfekt lænestol eller sofa at sidde i. Sørg for god, hyggelig belysning, eller en fin læselampe og et godt tæppe, og så har du faktisk den perfekte gave.

Bogoplevelser

Er man bogfan, er man formentlig også betaget af forfatterne bag bøgerne, og vil gerne møde dem eller høre mere om deres liv. Derfor kan du undersøge programmerne for diverse bogfora og -messer og give din kære en tur sammen med dig ind i bøgernes og forfatternes verden. Det skal du dog kun gøre, hvis du er indstillet på, at han køber sig fattig i bøger, og I skal slæbe en stak med hjem.

Coffee table bøger

Kan du lide at læse bøger, kan du formentlig også lide hvordan bøger ser ud, og hvordan de pynter i hjemmet. Derfor er en såkaldt coffee table book nok noget der gør glæde. En coffee table bog er en bog, som du kan have liggende på sofabordet til pynt og underholdning. Det er oftest store bøger med flotte billeder eller illustrationer. De er ikke skabt til koncentreret læsning, men til tilfældig gennembladring og samtalestartere. Nogen vil måske kalde dem blær, men genrens popularitet vidner om, at de gør stor glæde i hjemmene.

En helt almindelig, god bog

Man skal bestemt ikke kimse af en helt almindelig god bog. Måske du er heldig at yndlingsforfatteren lige akkurat er udkommet med en ny bog, som du kan give i julegave. Eller du har været så fornuftig at holde dig opdateret på bognyhederne og ved, at en meget omtalt bog rammer lige før julehandlen.

Så er det bare om at slå til. Har du derimod ingen anelse om hvilken bog du skal give, er der stadig fornuftig hjælp at hente i landets boghandlere. Her kan du diske op med et par af yndlingstitlerne, og så vil de helt sikkert hjælpe med at finde en god bog til ham.